Urkult

02/09/2015 | Inga kommentarer

För alla som älskar att bli överraskade av ny musik vill jag tipsa om världens bästa festival – Urkult! För ganska exakt en månad sedan kom jag hem från Näsåker, där festivalen hålls mitt i ingenstans bland skog, älvar och hippies, och jag var helt uppfylld av inspiration och musikglöd! 

Urkult är charmigt på många sätt. Det är ett sjysst helhetstänk, med artister från hela världen av alla olika slag, nästan bara vegetariskt och ekologisk mat, poetryslam, massa workshops i alltifrån yoga till sömnad eller rap. Och massa massa mer förstås.   

 I år blev jag helt HÄNFÖRD av tre band som jag inte kände till innan. Därför ville jag tipsa er, inte bara om Urkult, utan även om dessa grupper!

Goat – ett psykadeliskt pop/rockband med masker och tokiga utstyrslar köttade så hårt sista kvällen att det knappt var sant. Kolla in dem om du tror att du skulle digga suggestiv, mystiskt, party-voodoo-rock! 

Dakhabrakha hette det andra bandet som tog mig med storm. På scen sitter alltså tre ukrainska stenhårda kvinnor iförda bröllopsklänningar och stora ryska pälsmössor, samt en liten blek, cool snubbe med någon typ av militärkostym – och de spelar den SJUKASTE musiken. Det tjejerna gör vokalt är helt galet. Alltifrån stämmor, så disonanta men så klockrena i pitch att det låter utomjordiskt, till fågelljud, knaster och knarr. Jag stod seriöst och gapade. I övrigt spelade alla någon form av perc, och en av brudarna spelade cello ända in i själen. Jag länkar till en av deras låtar här under. Men jag hoppas ni får chansen att se dem live någon gång.Dakha Brakha på Youtube!

Men. Jag har sparat det bästa till sist hörrni! Nämligen Tarabband. Ett band från Malmö som spelar arabisk musik så man nästar skiter ner sig. De är SÅ BRA, och framförallt SÅ BRA LIVE. Jag har nog aldrig haft en häftigare musikupplevelse faktiskt. På en grön fiol lirade violinisten som en psychadelic rock guru från framtiden, och sångerskan sjöng så alla celler i hela min kropp vibrerade med henne. Dessutom spelade hon Zaz med wawa-pedal! Och ja. Allt var bra. Svettigt, innerligt, köttigt, svängigt. Jag hittade en lite soft version av en låt som jag diggade på Urkult, klicka på länken nedan så hittar ni. Och för Guds skull, om ni har möjligheten att få och se dem live så är det en HELT annan upplevelse än att lyssna på deras inspelade grejer. Liveakten var så fylld av långa jam, feeling och improvisation. De delarna kommer liksom inte riktigt fram genom cyberspace! Tarabband på Youtube!

Så. Det var mina tips för idag. Om ni diggar dessa kan jag dessutom tipsa er att kolla in rockgruppen Johnny Mountain på Spotify. Kör i ett par hörlurar, lägg dig på rygg, blunda och lyssna på EP:n från början till slut. Det är en saga som berättar mycket vackert!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *