Sverigedemokraterna

01/06/2014 | 2 kommentarer

Hej läsare! Den senare tiden har facebookuppdaterigar, diskussioner och artiklar av olika slag intensivt behandlat ämnet ”Sverigedemokraterna”. Jag har själv aldrig tvekat en sekund gällande huruvida jag sympatiserar med dem eller ej, jag skulle hellre flytta till Grönland än att bo kvar i Sverige om de fick styra. Jag behöver inte göra mer än att slicka mitt pekfinger, hålla upp det i luften och känna fientlighetens vindar blåsa åt ett otäkt håll, för att känna ”nej”. Nej nej nej.

Det jag dock inser mer och mer är att jag med uttalanden som det ovan distanserar mig från debatten, genom att säga att ”jag VET att jag har rätt”, och eftersom jag tror på ett lyssnande och delande samhälle så förstår jag att jag inte kan fortsätta uttala mig så. Jag kan inte nedvärdera Sverigedemokrater och säga att de är hemska människor, för om jag gör det så kommer ingen Sverigedemokrat eller person som överväger att rösta på SD att lyssna på mig. Om jag vill bli lyssnad till, måste även jag lyssna. Om jag vill påverka människor i min omgivning att tänka igenom deras eventuella röst på SD, så måste jag låta deras budskap påverka mig. Verkligen försöka sätta mig in i vad de egentligen VILL.

Så! Jag är alltså mitt i den processen just nu, och jag tänkte dela min process med er – i hopp om att själv utforska hur mycket Sverigedemoktrat jag är. Och i hopp om att du som läser får en känsla av hur mycket eller lite SD:are du egentligen är.

Jag gör såhär, för att göra det så enkelt (och rättvist?!) som möjligt. Jag utgår från Sverigedemokraternas egen hemsida. Försöker att inte addera järnrörshistorier, gamla nazistförbindelser, klumpiga uttalanden och annat TOKIGT som Sverigedemokrater sysslat med. För en ideologi, en politik, kommer alltid att dra åt sig rötägg, oavsett vad den vill förmedla. Det kommer alltid att finnas extremister, men för mig är det värt att komma ihåg att det är MÄNNISKOR som står för misstagen, för det extrema. Så ser det ut inom religion, filosofi; ja, hela världen. Tror jag.

Så. Tycker jag att SD:s politik håller? Rent ideologiskt? Tycker jag att deras hemsida, med budskapet som presenteras där, verkar tilltalande? Lets find out!

Vi börjar med det första man möter när man klickar sig in på SD:s egen site. I mobilvetsionen möts man av en loga med orden ”Trygghet och Tradition” placerade under. Där finns även ett litet statement – en slogan. Det lyder ” Vi är det Sverigevänliga partiet”.

Trygghet låter bra, tänker jag. Men tradition tilltalar mig inte lika mycket. Jag menar, ordet är väl i sig inget som per automatik kommer med positiva känslor? För mig är tradition något som kan vara det bästa som finns (om det handlar om en kopp kaffe och en tidning i solen varje söndag på sommaren), men också något jag kan drabbas av direkta ångestkänslor på grund av. Exempel: traditionen att kvinnan stannar hemma och tar hand om hushållet medan mannen arbetar, eller traditionen att brudparet efter vigseln ska dansa brudvals och gästerna ska titta på och klappa händer. Jag gillar inte de traditionerna. De gör mig inte glad, helt enkelt. Men jag VET att det finns folk därute som älskar dem! Precis som det finns folk som älskar påskägg, hatar julafton, eller får sin dag förstörd om de inte får duscha på morgonen. Traditioner är alltså relativa. De betyder olika saker för olika människor.

Så när SD använder ordet i sin slogan så ploppar genast frågan upp i mitt huvud: vadå för traditioner? Vilka EXAKT är det ni pratar om?
Kanske får jag svaret om jag läser vidare på hemsidan, tänker jag. Men tycker ändå någonstans att ”Traditioner som funkar för dig utan att skada andra” hade låtit lite… Piggare! Sjysstare, liksom.

Okej. Jag klickar mig vidare in under fliken ”det här vill Sverigedemokraterna”, och nu ska här dissekeras och utvärderas! Okej.

Det första jag möts av är ett riktigt fint stycke, där jag tar mig friheten att klumpa ihop andemeningen till detta citat ”Vi önskar oss ett varmare samhälle där människor känner trygghet och visar omtanke genom att ta ansvar för varandra”. Det låter ju helt fantastiskt! Jag förstår verkligen att människor vill åt just detta; en gemenskap som kan förhindra brottslighet och problem på arbetsmarknad och i finanspolitik. Fint.

Hur ska detta då uppnås? Undrar jag, och fortsätter läsa. Och läsa. Och läsa. Sen, plopp. Är det slut på text under fliken ”det här vill Sverigedemokraterna”. Jahapp. Vad kände jag då när jag läste?

För att detta inte ska bli alltför långdraget kan jag, till att börja med, försöka bunta ihop det jag tyckte lät bra:

– Alla barn skall ges goda förutsättningar för att lyckas i livet.
– Flyktingpolitiken ska fokusera på att hjälpa så många som möjligt.
– De äldre ges en trygg och värdig ålderdom genom att vården och omsorgen förbättras, maten får högre kvalitet och sociala aktiviteter erbjuds.
– ”I vårt Sverige lämnas ingen utanför”
– Det ska finnas ett starkt djurskydd. Djuren ska behandlas väl samtidigt som bönderna ska kompenseras för de ökade kostnaderna.
– Vården ska vara tillgänglig och effektiv, och det ska läggas resurser på att ta tag i den psykiska ohälsan.

Sen till det jag inte håller med om, och varför(inom citationstecken är oredigerade citat får SD:s hemsida, följt av mina kommentarer):

– ”Vår politik syftar istället till att ena och sammanföra människor kring gemensamma grundläggande värderingar med en gemensam syn på jämställdhet, yttrandefrihet, demokrati och på vad som är rätt och fel”.

Såhär tänker jag kring detta: Om man har som eftersträvan att sammanföra människor kring gemensamma grundläggande värderingar såsom vad som är ”rätt och fel”, då vill man inte att folk ska tänka själva. Man vill att vi i Sverige ska tycka och tro likadant. Detta tror jag för det första är omöjligt, och för det andra onyttigt. Det finns en anledning till religionsfrihet och yttrandefrihet som sträcker sig längre än den mest uppenbara anledningen: att vi alla ska äga friheten att fritt tycka och tala. Och anledningen är utveckling. Om vi inte får tro och tycka hur vi vill, om vi inte får tillbe vilken Gud vi vill, älska vem vi vill, resonera fritt – då lär vi oss inget. Inga samtal, inga förändringar, inga intressanta nya vägar är möjliga att ta!

Jag tror att det är farligt, det som SD vill. För om idéer dödas, innan de hunnit utvecklas, så rör vi oss aldrig framåt. Om jag aldrig möter någon som tycker annorlunda än mig själv, så blir jag själv aldrig fri att på riktigt utforska vad jag själv tycker. Om jag bara sett gult och brunt hela litt liv, hur ska jag någonsin få reda på om jag älskar rosa? Tänk! Vilken misär att inte få ta del av andra människors åsikter och trosuppfattningar! Nej. Jag håller inte med Sverigedemokraterna där. Gemenskap och trygghet byggs inte på grunden att ”alla håller med varandra”. Verklig gemenskap är att acceptera och respektera varandras olikheter. Att älska sina medmänniskor även om de inte väljer att leva sina liv som en själv.

– ”Vi vill förbättra invandringspolitiken genom att resurser inriktas på att hjälpa människor på plats i sina hemländer istället för fortsatt massinvandringspolitik”.

Jag tycker att man, om man verkligen menar allvar med citat ”Flyktingpolitiken ska fokusera på att hjälpa så många som möjligt” sätter sig själv i en väldigt krånglig sits om man senare påstår att man ska hjälpa människor på plats i sina hemländer ISTÄLLET för fortsatt massinvandringspolitik. Där förstår jag inte hur SD tänker? Tar de tillbaka påståendet att de vill hjälpa så många flyktingar som möjligt? Jag tycker det låter ganska elakt att säga att man kan hjälpa människor ”på plats” om det de facto är PLATSEN som människorna vill ifrån. Eller? Jag menar. Vill människor fly så kommer de att fly! Jag håller därför inte med Sverigedemokraterna här. Varje dag dör folk i båtar som illegalt fraktar flyktingar över Medelhavet till Europa. Ska vi bara se på, menar SD? Ska vi på riktigt bara SE PÅ när folk dör? DÖR? För att de inte kan, vill, törs eller orkar befinna sig där de råkar vara bosatta? Nej. Jag tycker det är omänskligt och fel. Jag tycker vi har råd. Jag VET att vi har råd. Det är inte mycket jag vet, men det vet jag. Jag kan ta hand om några. Mina grannar har också plats. Vi har bara ett jordklot och vi är alla människor. Är det struligt någonstans är det självklart att vi hjälps åt. Varför skulle vi inte?

– Vidare meddelar SD:s hemsida, angående flyktingpolitik, att invandringen till Sverige kraftigt måste begränsas till en nivå där det finns möjlighet för invandrarna att anpassa sig till det svenska samhället.
Här ställer jag mig frågande till vad det är som är ”det svenska samhället” och varför det skulle vara så att en begränsning av invandrare skulle göra att de ”anpassades” bättre?

Jag tror att det viktigaste för att känna sig ”hemma” är att man kan kommunicera med de man lever jämte. Därför är det en självklarhet för mig att Svenskaundervisning för invandrare måste fungera bättre. Det behövs dessutom mer resurser för att kunna ta hand om de flyktingar som kommer till Sverige. Utan mat och husrum kommer ingen att kunna lära sig svenska språket. Jag tror däremot inte på att lägga över skulden på invandrare när det gäller att ”ta sig in i samhället”. Att folk ska ”anpassa sig efter det svenska samhället” tycker jag låter lite sjukt, som någon slags omskolning. Det ämnet tänker jag inte ens resonera kring. Men! Att vi BJUDER in och inte EXKLUDERAR invandrare tror jag är den rätta vägen att motverka den ”vi och dem-känsla” som jag tror SD och många andra känner. Men det ligger inte på dem. Det ligger på OSS. Alltså VI OCH DEM. Vi måste lära oss att samarbeta. Lära oss att motverka diskriminering. Öppna våra hjärtan.
Det tror jag är en bättre lösning. Bättre än att säga att ”vi måste lära dem att anpassa sig till det svenska samhället”. Enligt mig finns inget värde i att försöka bena ut vad som är ”svenskt” och inte. Om alla får vara som de vill vara så kommer alla att vara olika. Och om att vara svensk kunde få innebära att ”vara som man är” så skulle väl det vara mycket vackrare än att ”svensk” skulle betyda att man är född av en svensk moder, äter sill och dricker nubbe. Eller?

Ja, alltså. Det kanske inte är just dessa saker som SD definierar som svenskt, men eftersom jag inte i min vildaste fantasi kan förstå vad ”svensk” är (om inte att man själv bekänner sig svensk) så vet jag inte vad jag har att förhålla mig till än just dessa bilder. Glöggdrickande tomtar i röda luvor. Karikatyrer.

– ”Dessutom ska straffen kraftigt skärpas för att stå i rimlig proportion till det begångna brottet”.
Att skärpa straff tror jag inte på. Inte för att bekämpa brottslighet iallafall. Men det blir en alldeles för lång text om jag ska gå in på varför här. Kortfattat kan man väl säga såhär: få vill i grund och botten göra ont. Ge oss förutsättningar att lyckas göra gott och hålla oss på rätt sida lagen istället för att skräm oss med varningar om hur jävligt livet blir om vi misslyckas. Och vill vi göra ont, lär oss göra gott. Misslyckas vi, ge oss en chans och en verklig förutsättning att lyckas. Om fängelser INTE är till för att människor ska få utrymme att förändras så vet jag inte varför vi har dem. Då kunde vi lika gärna avliva brottslingar. (Parantes: människor som är en risk för sig själva och andra ska självklart hållas under uppsyn och risken att de skadar folk ska elimineras. Men att vilja straffa är att vilja hämnas, och hämd gör ingen gott).

– ”I vårt Sverige kan hela Sverige försvaras. Sveriges alliansfrihet är bevarad och försvarsindustrin är framstående”.

SD profilerar sig som Partiet För Ett Rustat Försvar, vilket jag inte tilltalas av. Jag förstår heller inte varför man skulle vilja sikta på att bli framstående inom försvarsindustrin?
I ett försök att bli klokare angående detta genomförde jag en Googlesökning för att ta reda på vad försvarsindustri är. Jag fick reda på att de är ”industrier som förser försvarsmakter med krigsmateriel och andra varor och förnödenheter. Krigsmateriel är vapen och annan materiel avsedd för militärt bruk.”
Att krigsmateriel är vapen, förstår jag, att man då skulle vilja vara framträdande inom vapenindustrin -not so much. Jag tycker helt enkelt inte att vapen är kul. Alls. Jag tror i allmänhet att de gjort mer skada än nytta genom historien, och skulle väl helst se att man la ner hela skiten. Ocharmighetsfaktorn är för mig helt enkelt lite för jävla hög när det börjar pratas om att tillverka ting för att kunna döda. Nej. Tillverka mordmaskiner är något jag tycker vi kan skippa.

– ”Säker och stabil kärnkraft” är också något som Sverigedemokraterna förespråkar, lär jag mig. Återigen måste jag tyvärr meddela att jag tycker de träffar lite fel. ”Resurserna satsas där de är som effektivast” står det på hemsidan, och vad jag kan utläsa av det är väl helt enkelt att SD tycker att det är lite för dyrt med miljötänkande.
Jag tycker mig se ett litet mönster här. Är det kanske så att just detta är ganska genomgående för Sverigedemokraternas politik..? Det är för dyrt att inte tänka effektivt. Vi har inte råd att hjälpa. Inte råd att förändra. Inte råd att utveckla och utvecklas.

Jag hade precis tänkt avrunda, men insåg att det fanns en hel hop med flikar som beskriver SD:s åsikter angående Ekonomi, Invandringspolitik, Samhällsbyggnad, Rättsamhället med mera. Jag uppmanar er verkligen att läsa dessa texter, för faktum är att man inte behöver tro att Sverigedemokrater är Nazister för att inte rösta på dem. Det räcker med att läsa deras partiprogram för att inse att de förespråkar ett samhälle som består av brunt och gult, där ingen människa får en chans att utforska vad rosa handlar om.

Smaka bara på detta. Sverigedemokraterna är EMOT mångkulturalismen. De definerar själva kultur enligt följande: ”Kultur skulle kunna definieras som levnadssättet som förenar ett samhälle eller en viss grupp av människor. Som sådant inkluderar det bland annat språk, beteendemönster, seder och högtider, institutioner, konst och musik, klädsel, religion, ritualer, lekar, värderingar och normer för lagar och moraliska system.”

Vidare skriver de, angående
mångkulturalism: ”Sverigedemokraternas syn på kulturen och dess betydelse för samhällets och nationens fortlevnad medför naturligtvis att vi blir starka motståndare till mångkulturalismen som politisk idé och samhällssystem”.

Alltså. Om du klär dig i, äter, leker, tycker, lyssnar på, pratar ROSA, men vi i Sverige (regeringen då I guess?) har bestämt att vi bara ska klä oss i, äta, leka, tycka, lyssna på och prata BRUNT OCH GULT – då måste du lära dig att rätta dig i ledet. Sluta tänka rosa. Sluta äta rosagryta på torsdagar, sluta leka rosa med knuff.

Nej. Fy. Vilket elände hörrni!
Jag vill ju leva mitt liv i rosa! Jag vill få det. Jag vill leva mitt liv i blått, grått, lila, rött, grönt och glittrande silver! Och jag vill leva jämte andra som lever sitt liv i vitt, svart eller orange. Ja, tillochmed de som bara gillar gult och brunt vill jag leva med! Jag älskar er alla och jag hoppas fortfarande, efter min lilla undersökning, att ni inte röstar på Sverigedemokraterna i höst! Faktiskt. För jag tycker deras lösningar på våra gemensamma problem SUGER.

Och till er Sverigedemokrater där ute vill jag säga: Tack på förhand. Om ni vill vara en diskussionskompis som lyssnar och respekterar så tar jag hemskt gärna emot synpunkter på min text. Jag tror dessutom inte att ni alla suger. Jag tror inte på era lösningar, jag tror att många av er skulle behöva lite empatisk träning och hjärtmassage, men mest tror jag bara att vi alla är lika förvirrade och knäppa på våra egna sätt. Och hörrni. Jag tror på er. Jag tror egentligen att det är ganska jobbigt att hata som ni gör. Jag vet att det är det, för jag brukade hata er.

Så. Jag var inte många procent Sverigedemokrat när allt kom till kritan. Men nu tänker jag såhär, SD:are. Jag är en av få som verkligen är öppen för att prata med er. Inte för att håna. Inte för att kasta sten (för jag är ganska säker på att jag bor i ett glashus), utan bara för att det är bra att utmana sig själv att försöka prata med, respektera och älska människor som tänker annorlunda än en själv. Jag tror det är bra för er, och bra för mig. Så om vi börjar med att bli kompisar så kanske vi kan bygga vidare sen. Vi testar.

Kom igen.

Kommentarer till Sverigedemokraterna"

  • Ingmari skriver:

    Är ingen SD anhängare direkt! Tycker du skrivit ett väldigt bra inlägg!!! Tänk om alla kunde tänka lite mer så här, olikhet berikar!

  • Jorma Kerki skriver:

    Finland hjälper 10 gånger fler flyktingar än Sverige. Finland är ett harmoniskt land och många arbetar för att det skall bli fred på jorden bla Martti Ahtisaari som fick fredspriset 2008 för bla ha skapat någorlunda fred i Indonesien Burma och fredsarbete i forna Jugoslovakien.
    Jag tycker Sverige svenskarna skall minska mobbning pajkastning och istället försöka skapa fred på jorden.
    Mvh JK

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *