Patriarkat.

03/12/2012 | 3 kommentarer

Jag har ibland skrivit om saker jag ”tycker & tänker” här på bloggen, och ibland har jag varit rädd för att bli för privat. Jag menar, det är bra att våga vara personlig även i officiella sammanhang, men att bli privat här på internet är inget jag vill. Det jag kommer skriva nu riskerar dock att snudda vid det, men jag tänker skriva det ändå – för jag tycker det öppnar för att relatera till ett viktigt ämne och en hjärtefråga för mig. Jag ska försöka förklara.

Jag har idag fått höra att jag var ”den minst påklädda” både på premiärfesten och avslutningsfesten på Säffleoperan (inte sant för övrigt). Att mitt sätt att klä mig varit flirtigt och att det ”sänder ut signaler till det andra könet”. Detta sårade mig djupt. Inte bara för att det såklart är jobbigt att ses som en slampa för att man har klänning och höga pumps, utan för att just dessa åsikter är SÅ farliga. Det är åsikter som dessa som gör att många våldtäktsmän går fria. ”Hennes kläder bjöd in till sex, så då får hon skylla sig själv”. Det tankesättet skrämmer mig så fruktansvärt, för det innebär att man per automatik vill bli påsatt om man visar sina ben/axlar/bröst/rumpa för tydligt. Och det är frihetsberövande att kvinnor inte kan klä sig hur de vill utan att det tas för givet att de flirtar.

Men en kort klänning är ingen flirt. Förstår ni? En kort klänning är INTE en flirt. Den bjuder inte in, lockar eller försöker säga något. Du får absolut inte ta på mig bara för att jag har på mig lite kläder. Man kan diskutera VARFÖR tjejer känner att de måste klä sig lätt, förstora brösten, vara vackra och smala a la Elle’s modell – DET är intressant. För det har också med ett förtryck att göra, och det är sorgligt. Men att alla tjejer som ser ut på ett visst sätt vill ha sex – det är något annat. Det är en hemsk fördom.

Och jag kan inte tycka att det är annat än vidrigt att jag ska behöva stå till svars för vad jag har på mig för kläder. Är det någon som reflekterar över vad männen på Säffleoperan hade på sig på avslutningsfesten? Min fantastiskt vackra och snygga vän Tore bar till exempel ett linne. I ett sammanhang där de flesta andra män bar t-sirt, kostym eller kavaj. Och jag ska säga det rätt ut, Tore har fantastisk kropp och väldigt vältränade armar. Men är det någon som på riktigt tror att Tore bär sitt linne för att han vill ha sex med någon på festen? För att flirta? Det är ju befängt. Låt killen ha på sig vad han vill, känner jag. Och precis samma sak bör det vara med kvinnor. Låt dem klä sig som de vill, utan att låta fördomar styra dig att tro att de är ute efter sex för att de är lättklädda.

Vi lever i en tid där kvinnokamp är synonymt med något dåligt. Folk är trötta på det. ”Sluta gnäll” säger både kvinnor och män om saken. Men när jag får vara med om att bli kallad flirtig för att jag har på mig höga klackar och bara ben, då inser jag att vi har mycket kvar att göra innan vi är jämställda. Och det handlar inte om att kvinnan ska vara SI eller SÅ. Jag tycker lika illa om de kvinnor som vill göra ”kvinnligt” till högstatus som de män som förnedrar kvinnor.

Kvinnligt och manligt är två begrepp som cementerar bilder av människor på ett sätt som jag tycker är orättvist. För om du tänker efter: vad betyder ordet kvinnligt EGENTLIGEN? Jo, det har med vagina och bröst att göra. Inte sensualitet, modersinstinkt, smink och piff, vackra kroppsformer, förförande, och andra liknande ord som ordet ”kvinnligt” förknippas med. Alla kvinnor är inte ”kvinnliga” så länge ordet innebär en massa saker förutom att helt enkelt ha vagina! Vilket är hemskt, för vad är vi då, vi som inte lever upp till begreppet? Jag har inte ”kvinnliga former” men jag är väl KVINNA ändå? Eller?

Jag gör nuförtiden allt för att försöka sluta använda ordet kvinnligt när jag beskriver något som enligt normen och stereotypen är ”kvinnligt”. Samma sak gäller det stackars begreppet manligt. Jag tycker det är förtryckande att använda det ordet. För alla män är inte ”manliga” i den stereotypa beskrivningen av ordet. Den som kan innebära allt från övertag, god fysik, hög status till James Bond. Så det är ett orättvist begrepp. Att vara manlig betyder att du är man. Punkt slut. Och alla män är INTE likadana. Manligt och kvinnligt är således fällor som vi fastnar i och som vi inte kan ta oss ur om vi inte slutar göra kön så förbannat intressant. Det är ointressant vilket kön vi har. Det som är intressant är vilka egenskaper vi har som människor, oberoende av hur vi ser ut mellan benen.

När jag berättade för min väninna om kommentaren jag fick om mina kläder så sa hon ungefär såhär: ”Ja men såklart! Alla män är ju våldtäktsgrisar som går igång på PRECIS samma sak allihop. Bröst och rumpa. Och visar man dem det så blir de tokiga och MÅSTE knulla. Så därför är det vår plikt som kvinnor att inte fresta dem för mycket. För gud förbjude om de skulle behöva TA ANSVAR SJÄLVA för sina handlingar. De är ju för sjutton män. De kan inte kontrollera sin sexualitet.”
Jag hoppas ni hör ironin och det sjuka i detta. För utgår man ifrån att kvinnor inte kan klä sig hur som helst om de vill bli tagna på allvar eller slippa våldtäkt, då innebär det också att alla män är likadana sexgalningar. Och det är ett JÄVLA mansförtryck det. För alla killar är inte så. Alla killar tror inte att man som tjej flirtar med dem bara för att man klätt sig i kort kjol.

Angående just mitt val av kläder nu då. Det är trots allt där detta startade. Nummer ett. Att hacka på någons kläder är ytligt och dumt, tycker jag. Nummer två. För mig handlar ”klä upp sig” om att ta en situation på allvar. Att hedra ett tillfälle som man tycker är viktigt. Allt som oftast klär jag mig som en påse. I en stor stickad tröja, ett par secondhandbyxor från 80-talet eller en, som min kompis brukar kalla det, lång ”katt-tants-kjol”. Alltså sådant som jag tycker är bekvämt, roligt och ”mig”. Då och då gillar jag dock att klä mig i vackra kläder, sätta upp håret fint och känna mig uppklädd. Premiärfesten och avslutningsfesten var två sådana tillfällen. Till premiären köpte min snälla mamma en jättefin svart klänning med volanger och till den jag hade ett par höga skor med nitar på. Jag kände mig fin. Ville inte ragga, få män att dreggla, eller förföra. Bara känna mig fin. Avslutningsfesten kändes otroligt stor för mig, och till den smackade jag på med ett par skyhöga knallrosa skor och en kort vit sådan här byxdress som nästan ser ut som en klänning, fast det är ihopsytt mellan benen. Ja, ni fattar.

Man får verkligen tycka vad man vill om andra människors kläder. Men man ska vara medveten om att det är ytligt, och att man dömer folk. Att tro att man vet något om hur en människa är eller vad den VILL – baserat på vad människan har på sig, det är dumt. Och det kommer man förlora själv på i längden, samtidigt som man bidrar till snedvrida könsnormer som gör att både män och kvinnor lider, samtidigt som man kan såra folk och få dem att få TILL EXEMPEL: en riktigt dålig start på dagen och en tågresa man gråter sig igenom för att världen är så orättvis.

Hur som helst. Nu har jag skrivit om detta och jag hoppas att ni människor som läser tar det till ert hjärta, fortsätter klä er som ni vill oavsett kön, står på er, slutar snacka skit om andra som klär sig si eller så, och bara fortsätter kämpa tillsammans för att göra den här världen bättre och mer jämställd.

Krossa fördomar om män OCH kvinnor! Vi är alla människor och det som räknas är inte om det hänger en snopp där nere eller inte.

Kommentarer till Patriarkat."

 • Mattias skriver:

  Tack för en fantastiskt show i fredags! Väldigt sent vaknade jag och insåg att jag bara ”måste” se denna musikal innan det var för sent.
  Och precis som alla sagt var du fullständigt fenomenal i huvudrollen!!

  Men…det jag egentligen tänkte kommentera var din text här. Väldigt bra skrivet och det är hemskt tråkigt att du får höra såna kommentarer. Nu förstod jag inte om det var en avundsjuk kvinna som sa den fantastiskt dumma kommentaren, eller om det var en man som betedde sig så illa.
  Oavsett…Jag som man tycker också att det är fruktansvärt att vi tydligen inte har kommit längre…och att det tydligen fortfarande finns personer som befinner sig på stenåldern.

  Fortsätt att klä dig som du vill…Det är inte du som ska ändra dig…det är andra som måste göra det.

  Och till sist..du är mer än välkommen tillbaka hit till Säffle, du är en fatastisk artist!!
  //Mattias

 • Beatrice skriver:

  Såg dig i Annie Get Your Gun i fredags, och jag tyckte verkligen att du var helt fantastisk! Så kul att se sådana duktiga människor uppträda här i lilla Säffle!

  Otroligt bra inlägg. Tycker verkligen du har satt huvudet på spiken. Det är så tråkigt med sådana kommentarer, man tycker ju att vi borde kommit längre år 2012 än att stämpla människor enbart baserat på deras kläder och utseende. Så himla tråkigt!

  Keep up the good work, kommer fortsätta läsa din blogg, jag tror att du kommer gå långt! Du är både en fantastisk artist och en jäkligt smart tjej! Så roligt!

 • Anna skriver:

  Mycket bra skrivet, jag håller med dig till fullo! Blir förbannad! Men hoppas att en så dum kommentar inte överskuggar allt det roliga med hösten för det är det inte värt. Ta hand om dig! Kram 🙂

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *