Nuet.

22/02/2014 | Inga kommentarer

Med lite hjälp av människor omkring mig har jag på senaste tiden försökt finna ”vad det är att leva i nuet”. Det pratas extremt mycket om det, överallt på vår lilla jord, men jag får känslan av att ingen av oss egentligen vet vad det innebär. Vissa låtsas förstå, vissa hävdar att de VET, vissa erkänner att de inte har den blekaste, och många av oss har en lite suddig bild av vad just vi tror att det innebär.

Jag har tyvärr inte kommit fram till den ultimata beskrivningen av vad det innebär att ”vara här och nu”. Men den som letar finner, och ju mer jag finner destå mer hoppfull blir jag! För mig själv. För mänskligheten. Och jag tror själva letandet är nyttigt. Både att leta inåt, och att leta utåt. Lyssna på inspirerade människor, läsa deras böcker, försöka förstå vad vetenskapshennen pratar om, vad dendär flummiga spirituella snubben på ditt jobb (som alla skrattar åt) faktiskt har att säga.

Jag tror att nuet och meningsfullhet hör ihop, att vi känner att vi lever – är i nuet – när vi gör något meningsfullt. Och jag att inget är meningsfullt förrän någon betraktar eller förvaltar det. Precis som en väldigt enkel liten strof ur Sound of Music (översatt av Erik Fägerborn) säger på ett vackert sätt.

En klocka ger klang när man rör den,
en sång blir en sång när man hör den.

Det är så sant. Inget ÄR något innan mötet. Innan utbytet, sammandrabbningen, kan inte kreativitet finnas!
Jag tror således att ”leva i nuet” handlar om att göra närande, meningsfulla saker. Och för att kunna göra det krävs närvaro. Alltså att vara i nuet. Det blir en vacker liten cirkel av härlighet det där – eller hur!

Vad är då meningsfullhet? Allt och inget. Om du känner att du har ett meningslöst liv, eller ett meningslöst jobb – tänk om. För allt är precis lika meningslöst och ALLT har precis samma potential att bli meningsfullt. En klok kille beskrev det ungefär såhär:

När vi människor kastar en boll och en hund springer och hämtar den, gång på gång på gång på gång, så skrattar vi åt hunden. Vi tycker det är vackert och tokigt att hunden gör något så meningslöst som att springa efter en boll hundratals gånger i rad, utan att tröttna. Våra mål däremot, har vi fått för oss är något ANNAT än den där bollen. Att få den största huvudrollen i den mest hypade musikalen, att gå ner 20 kilo, att tjäna miljoner på Wall Street – vi tror att de sakerna ska göra oss lyckliga och ta oss någonstans, uppfylla oss med ”nu”. Men alla de sakerna är precis lika meningslösa som bollen som hunden jagar. OM man inte fyller sträckan till, och målet, med goda intentioner. Om man har en god och närande tanke till varför man vill dit man vill. För inget är ”fult”, inget är ”fel”. Precis som inget är rätt. Det handlar om dig, ditt hjärta och dina intentioner till varför du vill dit du vill i livet.

Mitt mål just nu är att inte jaga en massa bollar. Mitt mål är att andas. Vara. Känna. Inte ”försöka bli” eller sträva. Nepp. Min önskan är att få vara i nuet. Hela tiden. Inte i det som var eller det som ska bli. Jag tror på det! Jag tror det är en bra grej. Därför ville jag dela det med er. Puss!

The present doesn’t exist. The only present that might exist is the one in my mind. It’s the closest we come to the absolute present. It’s a fine line, and a puff of air could destroy it.
– Ur Nostalgia For The Light.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *