It’s in our nature.

22/10/2015 | Inga kommentarer

När journalisterna från Podcasten Radiolab går runt och frågar random folk på gatan ”do you think war will someday end?” svarar nästintill alla ”no” med vidare förklaring att ”it’s just who we are, people are violent” eller ”it’s human nature to be greedy and to take what others have”. 

Jag blev chockad! Folk verkar alltså tro att det är kört. PÅ RIKTIGT. Eller vad menar man? Att allt som är naturligt per automatik är BRA och inte behövs modifieras, slipas, kanske rentav slopas? Att det finns en inneboende ondska och girighet i oss, som inte går att göra något åt eftersom den är evolutionär?

Jag blir helt mörkrädd. Speciellt eftersom så mycket pekar på att miljö och kultur faktiskt KAN förändra beteenden hos arter, oberoende av arv. Och det tar inte alltid tusentals år. Think about it. Vi människor kan, oavsett vad som står skrivet i vår DNA-spiral, med hjälp av vårt intellekt och vårt medvetande, till exempel känna empati och göra val som påverkar vår omgivning positivt. Så även om vi bär på aggro-DNA så kan vi göra val som faktiskt går emot vad som kan kallas ”naturligt”. 

Och det är förstås viktigt att komma ihåg att det finns fredsliga betingelser som också är ”naturliga”. Jag skulle nog hävda att dessa är fler! Det är dock svårt att bevisa. Men gemenskap och samarbete har till exempel varit naturligt länge, och en viktig komponent för mänsklig överlevnad, ända sedan jägar/samlar-samhällen uppstod.

Åh. Nu blev jag sur. Och det vill jag inte bli. Men faktum är ändå att jag sitter här och försöker argumentera mot krig. SKA DET VERKLIGEN BEHÖVAS? Det är så förbannat självklart att krig suger, liksom.   

Så jag blir lite sur. Och besviken. Mest besviken just nu är jag på Bernie Sanders, som jag verkligen diggade innan han sade att han inte planerar att avsluta kriget i Afghanistan om han blir USAs president efter valet. 

Okej. Så tillochmed han som ska vara på de svagas sida verkar tycka att det är okej att göra lapskojs av oskyldiga barn så länge de inte bor i USA. Sympatiskt. 

NEJ. Alltså ursäkta språket men FUCK DRÖNARE. FUCK KRIG. Och jag tänker vara så barnslig att jag säger FUCK BERNIE om han inte ens kan säga att det är FÖRKASTLIGT vad den amerikanska försvarsmakten håller på med. 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *